18 APRIL 2007 http://www.fm-platform.nl/content/pages/page6567.php
Bellen met Milou Halbesma
18-04-2007
Auteur: Edwin Venema

Even was ze uit beeld na haar vertrek bij de Goede Doelenloterijen, maar nu is Milou Halbesma weer ‘back in town' als directielid, samen met collega Carlijne Bueters, van de Turing Foundation. Dit vermogensfonds werd vorig jaar opgericht door Pieter Geelen uit de opbrengsten die hij als mede-oprichter verkreeg bij de beursgang van TomTom.

Hebben jullie grootse groeiplannen?

Halbesma: "Voorlopig willen we klein blijven en met zo min mogelijk mensen onze doelstellingen bereiken. Dit jaar is een echt een proefjaar waarin we door ‘learning by doing' onze werkwijze en onze bestedingscriteria gaan aanscherpen."

Hoeveel zit er in de pot?

Halbesma: "Er is een bronvermogen van 100 miljoen euro. Wij keren daarvan zo'n 5 miljoen per jaar uit."

De doelstellingen van het fonds lijken nogal bij elkaar geraapt: Natuurbescherming, onderwijs, kunst en leprabestrijding.

Halbesma: "Daaruit spreekt gewoon de persoonlijke voorkeur van de oprichters Pieter Geelen en zijn vrouw en is daarom juist prachtig. Alleen voor het terrein "kunst" opereren wij in Nederland; voor de andere drie onderwerpen zijn we actief in ontwikkelingslanden. En leprabestrijding ligt Pieter Geelen gewoon na aan het hart omdat dit echt een ziekte van de allerarmsten is. Een ziekte die niet zou hoeven te bestaan omdat we die relatief gemakkelijk zouden kunnen bestrijden."

Zijn jullie een open en transparant fonds?

Halbesma: "Dat zijn we van nature en het is een stijl die past bij directie en bestuur. We geven alle informatie op onze website en zijn bezig om na te denken over een verslag over ons eerste jaar."

Wat is de rol van het bestuur waarin naast voorzitter Geelen, Jeroen Davidson (Ernst & Young) als penningmeester en Alexander Ribbink (COO TomTom) als secretaris opereren?

Halbesma: "Dat beslist uiteindelijk over de bestedingen. Carlijne en ik doen het voorbereidende advieswerk. En dat is pittig, want dit bestuur, dat vijf keer per jaar bijeenkomt, is kritisch en vraagt door. Ik ervaar dat als een prettige en stimulerende symbiose. Het houdt je zeer scherp."

Hoe is de rolverdeling binnen de directie?

Halbesma: "Carlijne doet leprabestrijding, onderwijs en finance. Ik doe kunst, natuurbescherming en woordvoering."

Ga je nadrukkelijker de publiciteit zoeken? De meeste vermogensfondsen blijven liever in de luwte, toch?

Halbesma: "We zoeken niet nadrukkelijk de publiciteit, maar zien wel graag met gepaste trots onze naam verbonden aan projecten. Verder hopen we andere vermogenden te inspireren tot het doen van vergelijkbare initiatieven voor het goede doel. Maar wij zitten, zoals de meeste vermogensfondsen, niet te wachten op een enorme stroom zinloze aanvragen, voor de behandeling waarvan we alleen al mensen in dienst zouden moeten nemen."

Relevante links:
Website Turing Foundation