Home   News   About us   Contact   Nederlands   Education   Art   Nature   Leprosy 
The Fourth Turing National Poetry Competition 2012


Our apologies!
The remainder of this web page has not been translated

zie ook de edities van 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017

Eťn van de doelstellingen van de Turing Foundation is om meer mensen te laten genieten van Nederlandstalige poŽzie. De Turing Foundation en de PoŽzieclub organiseren daarom sinds 2009 de jaarlijkse Turing Gedichtenwedstrijd. De Turing Foundation draagt € 250.000,- bij om de eerste vijf gedichtenwedstrijden tot een succes te maken.

De wedstrijd is toegankelijk voor iedereen die zestien jaar of ouder is. De gedichten moeten in de Nederlandse taal (of een dialect) zijn geschreven. Iedereen mag zoveel gedichten insturen als hij of zij wil. Alle dichters blijven gedurende het gehele beoordelingsproces anoniem.
Zie voor meer details de website van de Turing Gedichtenwedstrijd.

U kon tot 15 November 2012 uw gedichten indienen voor de Vierde Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Er werden weer zo'n 10.000 gedichten ingediend. De uitslag was op 6 februari 2013.

De winnaars van de Vierde Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Hoofdprijs: Onno Kosters
De hoofdprijs van € 10.000,- werd gewonnen door Onno Kosters met het gedicht "Doe-Het-Zelf" . Het gedicht wordt bovendien gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Naaktlopen met je Hersenen", en in literair tijdschrift De Gids. De auteur mag bovendien bij Uitgeverij Van Gennep een manuscript indienen dat in overweging zal worden genomen voor publicatie.

Onno Kosters neemt de eerste prijs in ontvangst van Ramsey Nasr


Doe-het-zelf

Na zichzelf, met een witte lijn,
te hebben omkrijt, herrijst hij
van de plaats delict, hijst zich
stap voor stap in nieuwe voeten,
past zijn kuiten, dijen (als gegoten),
omgordt zich met een schaambeen
en een buik van genereuze omvang.

Stof daalt neer: zijn navel schudt hij uit;
zijn middenrif, zijn twaalfde rib
schragen hart en longen die hij inslikt
uit het niets, zo zonder mond nog,
zonder tong, alsof hij licht schiep
dat kortelings voorafging aan de zon.

Ontboezemt dan zijn borstkas, slaat
losjes zijn armen om zich heen, lijnt
zijn nek uit, stelt atlas en draaier aard-
en nagelvast. Staat als een huis.

Als kroon op het werk welt meesterlijk
het ravissante hoofd. Hoofd vol hersens,

hoofd aan barrels, waaruit hij ontstond.

                                                    Onno Kosters

Juryrapport bij de eerste prijs:

De winnaar van de Nationale Gedichtenwedstrijd 2013 is in alle opzichten een onontkoombaar gedicht. Het vertrekt vanuit leegte en zet de gebruikelijke verhouding van ruimte en tijd op zijn kop. Vroeger werd van platen van The Beatles beweerd dat je, als je ze achterstevoren afspeelde, duivelse boodschappen kon horen. Op gelijkaardige manier wordt hier Gods schepping achterstevoren opnieuw uitgevoerd. Of liever: Gods vernietiging.

Een mens komt in opstand na zijn dood en trekt zich op. Binnenstebuiten blaast het zich een nieuw lichaam. Want ja, uit stof kunt gij wederkeren. Dat kan in de poŽzie, en het gebeurt hier op meesterlijke wijze, middels niets dan woorden. Hart en longen worden ingeslikt - en voilŗ: er zij adem, er zij hartslag. Marsman zou het zo gewild hebben: als alles van de bodem af opnieuw moet beginnen, en niemand anders doet het voor je - wel, doe het dan zelf.

Onno Kosters (1962) is dichter, vertaler, docent-onderzoeker. Hij studeerde Engels en Literatuurwetenschap en promoveerde in 1999.

Kosters publiceerde proza, poŽzie en essays, en vertalingen van poŽzie en proza in onder meer NRC Next, De Brakke Hond, De Gids, De Filmkrant, De Revisor, Dietsche Warande en Belfort, Parmentier, PoŽziekrant, De Contrabas, Versindaba en Raster. Zijn vertaling van Samuel Becketts roman Watt werd bekroond met de Filter Vertaalprijs 2007.

In 2004 verscheen zijn debuutbundel Callahan en andere gedaanten, in 2007 zijn bundel De grote verdwijntruc.

Kosters treedt op bij literaire festivals (City2Cities, Poetry International, Winternachten, Dichters in de Prinsentuin) en is als Dichter bij de Dag verbonden aan Dit is de dag, Radio 1. Vertalingen van zijn werk verschenen in The Black Herald.

Zie ook:
Website van Onno Kosters
Biografie van Onno Kosters

Tweede prijs: Elly Stolwijk
De tweede prijs van € 1.500,- werd gewonnen door Elly Stolwijk met het gedicht "waarom de zilvermeeuw in de nacht boven de parkeerplaats moet schreeuwen" . Het gedicht wordt bovendien gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Naaktlopen met je Hersenen", en in literair tijdschrift De Gids. De auteur mag bovendien bij Uitgeverij Van Gennep een manuscript indienen dat in overweging zal worden genomen voor publicatie.

Elly Stolwijk ontvangt de tweede prijs van F. Starik


waarom de zilvermeeuw in de nacht
boven de parkeerplaats moet schreeuwen


er is dat veld, dat beweegt als
je je hoofd beweegt,
je hoofd voorover beweegt in mijn schoot.

het witte veld waarover de binnenkant
van mijn pols zich wil verlengen,
handpalm ook, de arm gestrekt.

je hemd dat los moet, dat witte,
de woorden die los uit de zinnen
misselijk makend niet kunnen zeggen

wat er is. wat beweegt van binnen.
wat wil schreeuwen boven
braak liggend land, met honger.

                                                    Elly Stolwijk

Juryrapport bij de tweede prijs:

Alleen al de titel van het gedicht is een gedicht. En dat is nog maar het begin.

Het gebeurt niet vaak dat in poŽzie een volstrekt lichamelijke ervaring zo krachtig, vloeiend en persoonlijk wordt beschreven. Het gedicht is oorspronkelijk, trekt zich weinig aan van conventies en zoekt zijn eigen taal op. Het weigert zich prijs te geven, ook na vele malen herlezen. De lezer wordt overgelaten aan een eigen, individueel aanvoelen - en dat is lef hebben. Juist omdat je niet kunt vatten wat er precies gebeurt, wat er nu eigenlijk staat, blijft het ontroeren, keer op keer, louter door de geordende beelden die het overnemen waar de taal stokt en het schreeuwen van het lichaam het overneemt.

Dit is grootse poŽzie, die niet alleen refereert aan, maar zich ook schaart naast enkele van de beroemdste en meest weerbarstige liefdesgedichten die de Nederlandstalige literatuur heeft voortgebracht: de Oostakkerse gedichten van Hugo Claus. De tweede prijs van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd gaat naar (4414) oftewel: 'waarom de zilvermeeuw in de nacht boven de parkeerplaats moet schreeuwen'.

Elly Stolwijk (1957) is beeldend kunstenaar, dichter en docent Nederlands als tweede taal.

Van 1986 tot 1989 nam zij deel aan De Nieuwe Wilden. Deze dichteressengroep, o.l.v. Elly de Waard, las regelmatig voor en bracht twee bundels uit (De Nieuwe Wilden in de PoŽzie, Uitgeverij Sara, 1987, en: De Nieuwe Wilden in de PoŽzie 2, Uitgeverij Van Gennep/Sara, 1988).

In 1993 voltooide zij haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie (autonome richting). Met haar beeldende werk neemt zij deel aan tentoonstellingen (o.a. in Alkmaar, Bergen, Amsterdam, Leidschendam, Dortmund, Shetland UK). Zij is lid van het Kunstenaars Centrum Bergen.

Zij leest ook voor en gedichten van haar zijn opgenomen in diverse bloemlezingen (o.a. in de gelegenheidsbundel van de Nacht van de PoŽzie, 1989).

Een verblijf van twee maanden als vogelwacht op het vogeleiland Griend, in 1986, heeft haar beeldend werk en poŽzie onherroepelijk beÔnvloed.

Derde prijs: Rik Dereeper
De derde prijs van € 1000,- werd gewonnen door Rik Dereeper met het gedicht "Vier manieren om te dumpen" . Het gedicht wordt bovendien gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Naaktlopen met je Hersenen", en in literair tijdschrift De Gids. De auteur mag bovendien bij Uitgeverij Van Gennep een manuscript indienen dat in overweging zal worden genomen voor publicatie.

Rik Dereeper wint de derde prijs van Alexander Ribbink en Mirjam van Hengel


Vier manieren om te dumpen

Sinds zijn sluitspier soms een steek laat vallen
(elk chassis verslijt) en hij ons dan bescheten opbelt,
komen wij zijn kamer poetsen, gooien kruis of munt
om wie hem straks zal deporteren naar een ver tehuis.

Of dat ik hem ontvoer, terwijl mijn broers snel delven
naast een landweg. Door het nekschot valt hij dieper
dan de avond, staart hij even hemelhoog. De leegte
van zijn mond en oren vul ik met dezelfde grond.

Of strootje trekkend: wie vertilt zo iemand tot de nok?
Ik hijg voorbij de treden. Eens zijn hals gestropt,
bekijken wij hoe rap hij trappelt op een luchtfiets -
tot de benen doodstil bengelen. Er sijpelt iets uit hem.

Of een geweldig offerfeest. We zorgen dat hij nimmer
wederkeert, hem spietsend aan het spit. We draaien,
draaien vader in het rond en klinken op zijn erfenis.
En wissen van ons witste hemd het bloed, de stront.

                                                    Rik Dereeper

Juryrapport bij de derde prijs:

In het gedicht dat de derde prijs zal winnen, wordt een groot, klassiek thema op modern-gruwelijke wijze behandeld. Een feest wordt voorbereid, tijdens welke de nooitmeer-wederopstanding van de hoofdfiguur wordt gevierd. Zoals Oedipus zijn vader vermoordt zonder het te beseffen - 'wee mij, wee mij, ik ben rampzalig' besluit de zoon het toneelstuk van Sophocles - zo gebeurt hier hetzelfde, maar bij volle verstand en in de wetenschap dat een noodzakelijke daad wordt verricht.

Dat geweldsfantasieŽn worden verheerlijkt in de poŽzie is niet voor het eerst: dichters zijn morbide wezens en menig lijk rot weg tussen de witregels. Maar het gebeurt zelden met zoveel humor, raffinement, vakmanschap en ritmische dwang. De jury wist zich gewonnen door dit gedicht, of beter: gedwongen. Je wordt meegesleurd tijdens de rite. Aan wiens zijde we moeten staan blijft onduidelijk. En intussen zingen we vrolijk mee:

'We draaien,
draaien vader in het rond en klinken op zijn erfenis.
En wissen van ons witste hemd het bloed, de stront.'
Het laat de lezer achter als medeplichtige aan een dubieus gedicht.

Rik Dereeper (1962) bracht zijn jeugd door in Koekelare, West-Vlaanderen. Hij studeerde toegepaste economie, sociale en culturele antropologie, filosofie en Oosteuropakunde in Leuven en Gent. Rik woont en werkt in Kortrijk. PoŽzie van zijn hand werd vertaald en opgenomen in diverse bloemlezingen en literaire tijdschriften, zoals PoŽziekrant en Ballustrada.

Hij won onder meer de Zuid-Vlaamse PoŽzieprijs (Ronse, 1986), de Internationale PoŽziewedstrijd voor de Jeugd (Gent, 1986), de Publieksprijs van de stad Sint-Truiden (1988), de Albert de Longie-PoŽzieprijs (Strombeek-Bever, 1990), de Gaselwest Prijs voor PoŽzie (Roeselare, 1994), de Literaire Prijs van de stad Harelbeke (1990 en 2004), de Tweejaarlijkse PoŽzieprijs van de gemeente Keerbergen (2006), de PoŽzieprijs Literaire Living (Ardooie, 2008), Filologica's Literaire Prijs (Gent, 2009), de PoŽzieprijs CC Boontje (Sint-Niklaas, 2010), de Herman J. Claeys-PoŽzieprijs (Antwerpen, 2011), de De Gouden Zandkorrel (Noordwijk, 2011), de PoŽzieprijs stichting Eťn en Ander (Den Haag, 2011), de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2011 (Nieuwegein, 2012), de Schrijfwedstrijd 'Gezocht! Natuurtalent' (Zillebeke, 2012), de PoŽzieprijs Plasmolen (Mook en Middelaar, 2012), de PoŽziewedstrijd Verba (Hoegaarden, 2012) en de Plantage PoŽzieprijs (Amsterdam, 2012).
>

Zie ook:
Website van Rik Dereeper


4e tot en met 20e prijs
De gedeelde 4e tot en met 20e prijs, elk goed voor een gratis lidmaatschap van de Poëzieclub, een gratis abonnement op het poëzietijdschrift Awater, en publicatie in de bloemlezing "Naaktlopen met je Hersenen". Deze dichters worden bovendien uitgenodigd om een manuscript in te dienen bij uitgeverij Van Gennep. Op alfabetische volgorde:

Zie ook de Turing Gedichtenwedstrijd Hall of Fame.

21e tot en met 100e plaats


Op alfabetische volgorde: Ab Kuipers (Odysseus of), Akke Brouwer (voorbije vrouw), Ana Roelofs (Requiem voor een Wätterguoge), Ann van Dessel (bot), Are Meijer (2x) (De Zorg / Kantine), Bianca Boer (bezetting), Bob Boswinkel (Straatveger), Catharina Boer (Matroesjka's), Charlotte van den Broeck (Hvannadalshnukur), Clazien Otten (Afgelopen), David Zijlstra (Melktanden op Wall Street), Dominique Babevsky (Transgeneratieve grammatica), Dorien de Vylder (Thuis II), Doro van Dansik (2x) (blindspraak / c'est loin, Tokyo), Elizabeth van Sonderen (Krimp), Elly Stolwijk (zonder titel), Ernie Kuijer (Binnenkomen), Erwin Steyaert (Skatejochies), Frans Koopman (zonder titel), Frederik Meesters (De vierkante stad), Frouke Arns (2x) (grensgebied Eilat-Taba / schakels), Geert Jan Beeckman (Zegt de oude man), Gerda Blees (En verdorie die splinters), Gerko van Randwijk (stilte), Goedele Billen (Auti-Andy), Hans Ter Borg (Intensive Care), Hélène Gelèns (het is), Ingeborg Klarenberg (Haken en ogen), Iris Wynants (Voor Anneke Brassinga), Jan Huizing (3x) (De huidige impasse / De psychologische test / Hoe ik heet), Jan-Paul Rosenberg (Geen bezoek, geen bloemen), Jan-Willem Dijk (wat oude mensen grappig vinden), Jeanine Hoedemakers (Opleiding), Johanna Pas (rouw), Jonas van der Zeeuw (Geldzorgen), Joop Alleblas (De kus van de karper), Jozua Zaagman (A76 E314), Karen Wassink (Men heeft zich tot ik verklaard), Kate Schlingemann (2x) (Kringloop / over padvinders en sprookjesjagers), Koen Zonneveld (Hij zegt), Koos Schreurs (Strenge Winter), Lars Valke (De beste gedichten schrijf ik, als jij naakt bent), Leendert van der Waal (Instrument), Maarten Goethals (Gif), Maarten van Doremalen (voorbijgaan etc.), Machtilda Teekens (Uit mijn kuit), Maria Ros (Zee), Mark de Kok (In de trein (2)), Martien B. Diepenbroek (Keuzes), Martijn Simons (Als), Martin Carrette (Veronderstelling), Nic Castle (Atlas), Noud Renthaven (Grondzang), Olaf van Muijden (Aan de man die liefde weegt), Pauline Alting von Geusau (Als we niet meer kunnen praten), Paulus Baars (te menig), Peter Mangel Schots (Welcome To The Zoo), Pieter Grootendorst (hoed), Renic Spruijt (nageslacht), Rinske Kegel (De moeder van Tom moet dood), Ruth Lasters (3x) (Rund / Sloop / Verstopper), Ruud Poppelaars (Wasbleek), Ruud van den Beuken (Drooglegging), Sylvie Marie (waas), Tanne van den Wijngaart (3x) (Assendelft / En het hemd / Iemand), Thei Ramaekers (aangifte), Thomas Pattini (Le Petit Prince), Tijs van Bragt (Men is geen hout), Wieke van der Linden (M.), Wout Waanders (de onvindbaarheid van bibi)

Zie ook de Turing Gedichtenwedstrijd Hall of Fame.De jury


Alle dichters blijven gedurende het gehele beoordelingsproces anoniem. De namen worden pas weer aan de gedichten gekoppeld op de avond van de uitreiking.

De jury voor het beoordelen van inzendingen van de Vierde Turing Nationale Gedichtenwedstrijd (editie 2012) bestond uit Ramsey Nasr (voorzitter), Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink, dichter en kunstenaar F. Starik, dichter en schrijver Maarten Inghels en redacteur en journalist Mirjam van Hengel.

F. Starik
F. Starik (1958)
is schrijver, dichter, zanger en kunstenaar. In de periode 2010-2012 is hij de vierde stadsdichter van Amsterdam, nadat hij al eens was genomineerd als ĎAmsterdammer van het jaarí en werd onderscheiden met de Amsterdamprijs voor de kunst. Recent publiceerde hij de dichtbundels Songloed, Victoria, en de roman De gastspeler.
Mirjam van Hengel
Mirjam van Hengel (1967) is (poŽzie)redacteur bij uitgeverij Querido, en programmeur van de poŽzieprogramma's in De Nieuwe Liefde. Voorheen was ze redacteur bij uitgeverij Van Oorschot en literair journalist voor onder andere Het Financieele Dagblad. Ze was jarenlang redacteur van het literaire tijdschrift Tirade en werkt momenteel aan een boek over de dichter Leo Vroman.
Maarten Inghels
Maarten Inghels (1988)
is dichter, schrijver en coŲrdinator van de Eenzame Uitvaart te Antwerpen. Inghels schreef poŽzie, columns en kortverhalen en treedt regelmatig op met eigen werk. Verschillende gedichten werden al naar het Engels, Duits, Spaans en Arabisch vertaald. In september 2012 is zijn eerste roman De handel in emotionele goederen verschenen. Zijn werk wordt uitgegeven door De Bezige Bij Antwerpen.
Alexander Ribbink
Alexander Ribbink (1964)
is sinds 2006 secretaris van het bestuur van de Turing Foundation. Alexander Ribbink is jurist en behaalde zijn MBA aan de Erasmus Universiteit. HIj werkte jarenlang bij Mars en Unilever en trad in 2003 toe tot de directie van TomTom NV. In 2005 werd hij uitgeroepen tot Marketeer of the Year. In 2008 verliet Alexander Ribbink TomTom. Hij is nu partner bij Prime Technology Ventures - investeerders in Europese technologie bedrijven - en vervult daarnaast tal van maatschappelijke functies, waaronder het voorzitterschap van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum.
Ramsey Nasr
Ramsey Nasr (1974)
is acteur, dichter/schrijver en regisseur. In 1995 maakte hij grote indruk met de door hemzelf geschreven en gespeelde monoloog 'De doorspeler', waarmee hij afstudeerde aan de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen. Deze monoloog leverde hem de Philip Morris Scholarship Award op. In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel '27 gedichten & Geen lied', die werd genomineerd voor zowel de C. Buddingh-prijs als de H.C. Pernath-prijs. Op 28 januari 2009 werd Ramsey Nasr voor een periode van vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands. Ramsey was de ambassadeur van de eerste twee edities van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.


Gedichten in 'Met Het Oog Op Morgen'
In het Radio-1 programma Met Het Oog Op Morgen werd een selectie uit de 100 beste gedichten voorgelezen en besproken.  27 januari 2013: Ramsey Nasr leest 'Le Petit Prince'
 28 januari 2013: Ramsey Nasr leest 'En het hemd'
 29 januari 2013: Ramsey Nasr leest 'Matroeska's'
 30 januari 2013: Ramsey Nasr leest 'Doe -het- zelf'
 31 januari 2013: Anne Vegter leest 'Thuis II'
  1 februari 2013: Ramsey Nasr leest 'Binnenin'
  2 februari 2013: Ramsey Nasr leest 'Voor Anneke Brassinga'
  3 februari 2013: Ramsey Nasr leest 'Rouw'
  4 februari 2013: Ramsey Nasr leest 'Zonder titel'
  5 februari 2013: Ramsey Nasr leest 'afgelopen'
Zie ook de Turing Gedichtenwedstrijd Hall of Fame.
De bloemlezingen
Toch, nachtegaal, zing voort!
De beste honderd
gedichten van 2016
Een Toon die in de Stilte Zoemt
De beste honderd
gedichten van 2015
Liegen op een Hoger Plan
De beste honderd
gedichten van 2014
Daar Begint de Poëzie
De beste honderd
gedichten van 2013
Naaktlopen met je Hersenen
De beste honderd
gedichten van 2012
De toverhazelaar
De beste honderd
gedichten van 2011
Dansen op de maat van het ogenblik
De beste honderd
gedichten van 2010
Zoals Een Haan Een Ei Legt
De beste honderd
gedichten van 2009

Het Gedichtenbal


De PoŽzieweek 2013 (30 januari - 6 februari 2013) bundelt de bekende poŽzie-evenementen Gedichtendag, de VSB PoŽzieprijs en de Turing Gedichtenwedstrijd. Met deze week wil initiatiefnemer CPNB maximale aandacht voor de Nederlandstalige poŽzie genereren. Op 6 februari 2013 vindt in de Stadsschouwburg Amsterdam het eerste Gedichtenbal plaats. Dit evenement vormt de afsluiting en apotheose van de uitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd ťn van de PoŽzieweek, en biedt een podium voor de winnaars van de Turing Gedichtenwedstrijd.

Het Gedichtenbal - Slotmanifestatie PoŽzieweek 2013
Het Gedichtenbal - Slotmanifestatie PoŽzieweek 2013

De volgende editie


Het is alweer mogelijk om gedichten in te zenden voor de Vijfde Turing Gedichtenwedstrijd.

zie ook:
De Eerste Turing Gedichtenwedstrijd (2009)
De Tweede Turing Gedichtenwedstrijd (2010)
De Derde Turing Gedichtenwedstrijd (2011)
De Vierde Turing Gedichtenwedstrijd (2012)
De Vijfde Turing Gedichtenwedstrijd (2013)
De Zesde Turing Gedichtenwedstrijd (2014)
De Zevende Turing Gedichtenwedstrijd (2015)
De Achtste Turing Gedichtenwedstrijd (2016)

Overige informatie


Informatie over de overige kunstprojecten van de Turing Foundation
Informatie over de reguliere aanvraagprocecures van de Turing Foundation
De Turing Gedichtenwedstrijd Hall of Fame