Nederlands

TURING ART AWARD 2017
Our apologies!
The remainder of this web page has not been translated

De Turing Foundation helpt Nederlandse musea bij het realiseren van hun ambities en draagt financieel bij aan tentoonstellingen op het gebied van beeldende kunst. Ons streven is om in een vroeg stadium de beslissende bijdrage te leveren aan tentoonstellingen met bijzondere buitenlandse bruiklenen. In de periode 2009 - 2017 reikten wij iedere twee jaar de Turing Toekenning uit voor het beste tentoonstellingsconcept over oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst: de Turing Toekenning I, met een prijsbedrag van € 500.000, en de laatste twee edities ook een Turing Toekenning II (€ 150.000) waarvoor alleen middelgrote en kleinere musea een tentoonstellingsconcept mochten indienen.

Zie ook de Turing Toekenning van:
2009   |   2011   |   2013   |   2015   |   2017  
1 November 2017 - Uitreiking
Prijsuitreiking in het Fries Museum: v.l.n.r.
Emma van Proosdij, Hoofd Artistiek Bedrijf, Museum Beelden aan Zee;
Ellen Wilbrink, directeur Kunstzaken, Turing Foundation;
Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft.
Winnaar Vijfde Turing Toekenning I, €500.000
Op 1 november 2017 werd de Vijfde Turing Toekenning I uitgereikt aan het Museum Prinsenhof Delft om de tentoonstelling "Pieter de Hoogh, Delftse meester uit de gouden eeuw" mogelijk te maken.

Museum Prinsenhof Delft
"Pieter de Hoogh, Delftse meester uit de gouden eeuw"

Pieter de Hoogh, 'Moeder ontluist het hoofd van haar kind' (of 'Moedertaak'), 1658-1660,
Olieverf op doek, 52.5 x 61 cm, Rijksmuseum, Amsterdam

Turing Toekenning Uit het juryrapport:
  Nooit eerder was Pieter de Hoogh monografisch te zien in Nederland, terwijl toch iedereen zijn naam en werk kent, en zo'n beetje iedere stad wel een Pieter de Hooghstraat heeft. In dit zeer ambitieuze en moedige project van Museum Prinsenhof Delft treedt De Hoogh uit de schaduw van Vermeer.
  Museum Prinsenhof haalt de topstukken en publiekslievelingen van Pieter De Hoogh uit de hele wereld - Duitsland, Ierland, Spanje, Amerika, Frankrijk, Oostenrijk, Engeland en Rusland - terug naar Delft: de stad waar deze belangrijke meester uit de Gouden Eeuw zijn mooiste werken vervaardigde.
  En dat alles op tijd voor het Gouden-Eeuw-jaar 2019. Voorafgegaan door een diepgaand historisch onderzoek en gecombineerd met een breed randprogramma waar half Delft bij betrokken zal worden. Deze tentoonstelling zou nog wel eens de toeristen-druk op Amsterdam kunnen verminderen!
  Een bijzondere prestatie van een energiek team dat op dít moment, op déze plek, dít kan waarmaken.
Winnaar Vijfde Turing Toekenning II, €150.000
Op 1 november 2017 werd de Vijfde Turing Toekenning II uitgereikt aan het Museum Beelden aan Zee om de tentoonstelling "Zadkine aan Zee" mogelijk te maken.

Museum Beelden aan Zee
"Zadkine aan Zee"

Ossip Zadkine, Tête de femme, 1922

Turing Toekenning Uit het juryrapport:
  Het tentoonstellen van sculptuur in Nederland is niet gemakkelijk. Museum Beelden Aan Zee - pas 23 jaar geleden opgericht! - neemt wat dat betreft al lange tijd een uitzonderlijke positie in, en werkt nu aan een groots retrospectief (zeg maar het grootste ooit) over de poëtische, lyrisch ingestelde en "zuiver ambachtelijke" beeldhouwer Ossip Zadkine.
  Zadkine was belangrijk voor Nederland - wie kent het rijksmonument "De Verwoeste Stad" niet, dat hij in 1953 maakte naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het werd hoog tijd dat iemand een dergelijk overzicht aandurfde. Museum Beelden aan Zee durft dat aan. Dankzij een doorwrocht concept, en ruim honderd beelden, vele nog nooit eerder, waar dan ook, tentoongesteld - gepresenteerd in tien overkoepelende thema's, de een nog interessanter dan de ander - zal het publiek kennis kunnen nemen van de veelzijdigheid en reikwijdte van deze Russisch-Franse meester van het modernisme.
Nominatie Vijfde Turing Toekenning I
Van Gogh Museum
"Gustav Klimt, Inspired by Monet, Van Gogh, Matisse"

Klimt, Die Tänzerin, 1916

Turing Toekenning Uit het juryrapport:
  Het Van Gogh Museum zal, met een geweldig tentoonstellingsconcept en spectaculaire bruiklenen, het werk van Gustav Klimt voor het eerst, en in volle glorie, in Nederland tentoonstellen.
  In de interessante plaatsing tussen zijn collega's en voorgangers - Van Gogh, Rodin, Monet, Whistler, Toorop en Matisse - zie je perfect hoe Gustav Klimt een kind van zijn tijd was, hoe hij alles wat hem beviel overnam, maar het ondertussen wel op een geheel eigen manier verwerkte, tot iets wat onvoorstelbaar veel mensen, tot op de dag van vandaag, aanspreekt.
  Hoewel je overal posters en kaarten van hem tegenkomt, bevindt zich in het Nederlanders openbaar kunstbezit niet één schilderij van Klimt. Het is dankzij hun sterke bruikleenpositie dat het Van Gogh Museum de moed heeft dit plan bij elkaar te dromen. Klimt zal bijna als vanzelfsprekend een succesvolle publiekstrekker worden, en toch: doe het maar even. Een ambitieus en indrukwekkend plan!
Nominatie Vijfde Turing Toekenning I
Stedelijk Museum Amsterdam
"Willem de Kooning: No Boundaries"

Willem de Kooning, Singing Women, 1966, Stedelijk Museum Amsterdam

Turing Toekenning Uit het juryrapport:
  Het werk van Willem de Kooning is in Nederland maar weinig getoond, terwijl hij toch tot het Pantheon van onze nationale groten behoort. Internationaal wordt zijn werk geroemd en gelauwerd, en houdt het record wat betreft de hoogste prijs ooit betaald voor een doek, te weten 300 miljoen dollar.
  De Kooning weigerde zich in een belangrijke stroming te laten vangen, liet zich door niemand de les lezen, combineerde zonder concessie en op geheel eigen wijze figuratief en abstract. Weer zo'n nuchtere Hollander in den buitenlanden.
  Over hem wil het Stedelijk Museum Amsterdam nu een retrospectief organiseren waar iedereen gelukkig mee kan zijn. Naast de 12 werken die het Stedelijk in de eigen collectie heeft, zullen vele, heel bijzondere, heeele dure topstukken voor het eerst in Nederland - of zelfs voor het eerst in Europa - te zien zijn, en niet alleen de kracht en veelzijdigheid van De Koonings werk tonen, maar ook nieuw licht werpen op het abstract expressionisme en op de Europees-Amerikaanse naoorlogse kunstgeschiedenis.
Nominatie Vijfde Turing Toekenning II
FOAM Amsterdam
"Negative Beauty"

André Kertesz, Satiric Dancer, 1926. C John Loengaard 1993

Turing Toekenning Uit het juryrapport:
  Fotografiemuseum FOAM komt met een verrassend en aansprekend tentoonstellingsconcept, gebouwd rond de historische basis van de fotografie, namelijk het negatief - en dan niet alleen als fotografisch tussenstation, maar als op zichzelf staand object met een eigen esthetiek. FOAM wil de magie van de donkere kamer weer tot leven wekken en in de schijnwerpers zetten, en aantonen dat het negatief tot op de dag van vandaag een inspiratiebron is voor kunstenaars en fotografen.
  In een voorbeeldig uitgewerkt plan, rond zeldzame stukken, heeft FOAM niet alleen een prachtige tentoonstelling, maar ook een goed publieksprogramma geconstrueerd.
  Een origineel idee, voor fotografie belangrijk en onderbelicht, en spannend waar de bijzondere 19e-eeuwse negatieven in contrast worden geplaatst met hedendaags fotografisch materiaal.
Nominatie Vijfde Turing Toekenning II
Kunsthal KAdE en Museum Flehite
"Caspar Van Wittel (1653-1736):
Ontdekking van een Hollandse meester in Italië"

Caspar van Wittel, Venice Canal Grande met Santa Maria della Salute,
73 x 124,5 cm, Collection Colonna

Turing Toekenning Uit het juryrapport:
  Kunsthal KAdE en Museum Flehite komen met een knap voorstel om samen een overzicht te geven van de relatief onbekende Hollandse meester Casper van Wittel, die rond zijn 20e naar Rome afreisde en daar vanaf 1675 furore maakte onder de naam Gaspare Vanvitelli. Van Wittel is volgens sommigen de grondlegger van het vedutisme. Waar Italianen in die tijd hun stadsgezichten opleukten met een cupido-feestje of een Fellini-waardig bacchanaal, toonde Van Wittel Venetië zoals het "was", of nou ja, in elk geval zonder sprookjeswezens. Een nuchtere Nederlander in Italië, zeg maar.
  Er wordt mooi, bijzonder, zelden-tot-nooit gezien werk naar Amersfoort gehaald - Wittel’s geboorteplaats - voor de allereerste overzichtstentoonstelling over deze 17e-eeuwse schilder. Een tentoonstelling die zowel de Nederlandse context toont waarin hij tot wasdom kwam, als de invloed die hij had op beroemde vedutisten als Canaletto en Bellotto.
Deelnemers
In totaal 31 musea dongen mee naar de Turing Toekenning 2017:

Inzendingen Turing Toekenning I

Amsterdam Museum Rembrandt en de Amsterdamse portretkunst 1580-1680
Centraal MuseumUtrecht, Caravaggio en Europa
Drents MuseumVan Gogh in Drenthe
Frans Hals Museum Frans Hals en de Modernen
- Hals ontmoet Manet, Singer Sargent en Van Gogh
Gemeentemuseum Den HaagMonet in Giverny. De weg naar abstractie
Groninger MuseumDale Chihuly. Master of Glass and Colour
Joods Historisch MuseumKabbala! De kunst van de joodse mystiek
Kunsthal Rotterdam Kijk. David Hockney
Museum Boijmans van BeuningenRubens - Grootmeester van de olieverfschets
Museum De Fundatie Giacometti-Chadwick, Facing Fear
Museum De LakenhalJonge Rembrandt
Museum Prinsenhof DelftPieter de Hooch. Delftse meester uit de Gouden Eeuw
Museum VolkenkundeOog in oog met de Azteken
Noordbrabants Museum Van Goghs intimi: vrienden, familie, modellen
Rijksmuseum AmsterdamCaravaggio-Bernini, A revolution in Art
Stedelijk Museum AmsterdamWillem de Kooning: No Boundaries
Teylers MuseumLeonardo. Emotie en Expressie
Van AbbemuseumSuperpowers. Kunst en cultuur in het heetst van de Koude Oorlog
Van Gogh MuseumGustav Klimt. Inspired by Monet, Van Gogh, Matisse

Inzendingen Turing Toekenning II

Allard Pierson Museum Oog in Oog. Mummieportretten uit Romeins Egypte
Bonnefantenmuseum David Lynch. Someone is in my House
FOAM Negative Beauty
Kunsthal KAdE
& Museum Flehite
Caspar Van Wittel (1653-1736)
- Ontdekking van een Hollandse meester in Italië
Museum Beelden aan Zee Zadkine aan Zee
Museum Het Rembrandthuis Rembrandts sociale netwerk
Museum Het Valkhof Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek
Museum Huis Doorn Oorlog en Vrede in beeld
Museum Van Loon Machtige Schoonheid
Rijksmuseum van Oudheden Goden van Egypte
Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch Jean Cocteau - Le Miroir Magique
Stedelijk Museum Schiedam Manzoni in Holland
Beoordeling
De jury bestaat zoals ieder jaar uit het bestuur van de Turing Foundation. Deze jury beslist welke tentoonstellingsconcepten genomineerd worden voor de Turing Toekenning, en aan welke tentoonstellingsconcepten de Turing Toekenning wordt toegekend.

Bij het beoordelen van de Turing Toekenning inzendingen van 2017 maakte de jury dankbaar gebruik van de verregaande kennis en ervaring van externe adviseurs Jop Ubbens en Valentijn Bijvanck.

Criteria
 • De Turing Toekenning is bestemd voor een tentoonstelling over oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst;
 • De tentoonstelling moet minimaal drie maanden in Nederland te zien zijn, en opent niet eerder dan 1 augustus 2018;
 • Ieder in Nederland gevestigd museum kan meedingen naar de Turing Toekenning;
 • De tentoonstelling dient aantoonbaar samen te hangen met de collectie van het museum;
 • De Turing Toekenning is bedoeld voor het maken van één tentoonstelling, die overigens wel in meerdere Nederlandse musea - gelijktijdig of na elkaar - te zien mag zijn;
 • De Turing Toekenning bijdrage moet doorslaggevend zijn voor de daadwerkelijke totstandkoming van de betreffende tentoonstelling;
 • De voorkeur gaat uit naar tentoonstellingen met belangrijke buitenlandse bruiklenen;
 • De voorkeur gaat uit naar tentoonstellingen die in samenwerking met buitenlandse musea worden geproduceerd, dan wel worden overgenomen door een buitenlands museum;
 • De voorkeur gaat uit naar tentoonstellingen waarbij sprake is van een verrassend concept en/of een vernieuwende invalshoek;
 • Een museum kan maar één tentoonstellingsplan indienen. Daarbij moet duidelijk worden aangegeven of het Turing Toekenning I of II betreft:
  • Turing Toekenning I: €500.000
  • Het tentoonstellingsbudget moet minstens € 650.000 bedragen
  • Alle Nederlandse musea kunnen meedingen naar de Turing Toekenning I
  • Turing Toekenning II: €150.000
  • Het tentoonstellingsbudget moet minstens € 250.000 bedragen
  • Alleen kleinere Nederlandse musea (minder dan ca. 200.000 bezoekers per jaar) kunnen meedingen naar de Turing Toekenning II
 • Het tentoonstellingsconcept moet door het indienende museum zelf worden ontwikkeld; een overname van een (bestaande) tentoonstelling van een ander museum wordt hiermee uitgesloten;
 • Uitgesloten worden tentoonstellingsconcepten waarbij het maken van nieuwe kunstwerken centraal staat;
 • De Turing Foundation behoudt het recht om de Turing Toekenning (I en II) niet uit te reiken wanneer de inzendingen niet de gewenste kwaliteit hebben;
Overige informatie
Hieronder enkele voorbeelden van beeldende kunstprojecten die de Turing Foundation al eerder ondersteunde:

Rembrandthuis

'De kunst van illusie. Samuel van Hoogstraten, leerling van Rembrandt', Rembrandthuis, Amsterdam, 2024-2025 Museum van Loon

Expositie Wallerant Vaillant, Museum van Loon, Amsterdam, 2024-2025
Dordrechts Museum

Expositie 'LIBERTÉ! Ary Scheffer, Delacroix, Ingres, Géricault & de Franse Romantiek', Dordrechts Museum, 2024-2025 Nederlands Steendrukmuseum

Expositie over Leonetto Cappiello, Nederlands Steendrukmuseum, Valkenswaard, 2024
Bonnefanten Maastricht

De Hoofdzonden, Het Bonnefantenmuseum, Maastricht, 2024-2025 Museum Arnhem

Radicaal - Vrouwelijke kunstenaars & modernisme 1910-1950, Museum Arnhem, 2024-2025
Frans Hals Museum & Stedelijk Museum Alkmaar & Teylers Museum

Maarten van Heemskerck, Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar, Teylers Museum, 2024-2025 Centraal Museum

'Op Scherp', Centraal Museum, Utrecht, 2024
Joods Cultureel Kwartier

Sol Lewitt, Joods Museum, 2023-2024 Stedelijk Museum Schiedam

'Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970', Stedelijk Museum Schiedam, 2023-2024
Vereniging Rembrandt & Rembrandthuis & Museum Boijmans van Beuningen

Actie "Buitenkans", 'Titus is weer thuis', Rembrandthuis, 2023 Vereniging Rembrandt & Museum Belvédère

Actie Buitenkans, 'Giorgio Morandi and The Netherlands', Museum Belvédère, 2023
Keramiek Museum Princessehof & Fries Museum

'Porseleinkoorts', Keramiek Museum Princessehof, 2024 Allard Pierson Museum

Oog in Oog. De mensen achter de mummieportretten, Allard Pierson, 2023-2024
Drents Museum

Van Gogh in Drenthe, Drents Museum, 2023-2024 Kunstmuseum Den Haag

Hilma af Klint en Piet Mondrian, Kunstmuseum Den Haag, 2023-2024
Kröller-Müller Museum & Helene Kröller-Müller Fonds

Het Futurisme & Europa. De Esthetiek van een nieuwe wereld, Kröller Müller Museum, 2023-2024 Museum Flehite

Aankoop Zicht op de Darsena in Napels (1714) en Zicht op de Tiber in Rome met de Engelenburcht (1714) van Caspar van Wittel, 2022
Museum Prinsenhof Delft

Het Delft van Vermeer, Museum Prinsenhof Delft, 2023 Rijksmuseum Twenthe

Sofonisba Anguissola. Portrettist van de Renaissance, Rijksmuseum Twenthe, 2023
Noordbrabants Museum

Brueghel: de familiereünie, Noordbrabants Museum, 2023-2024 Teylers Museum

'Hockney's Eye', Teylers Museum, 2022-2023
Singer Museum Laren

'Kees van Dongen. Durf en verleiding', Singer Laren, 2023 Museum Helmond

'Anthropocene', Museum Helmond, 2022
Mauritshuis Den Haag & Frick Collection

Tentoonstelling 'Manhattan Masters', Mauritshuis, Den Haag, 2022-2023 Beelden aan Zee

Tentoonstelling 'Henry Moore aan Zee: Vorm en Materiaal', Museum Beelden aan Zee, Scheveningen, 2023-2024
Museum Belvédère

Tentoonstelling 'Living the Landscape - Nicholson, Hepworth en de kunstenaars van St. Ives, 1939-1975', Museum Belvédère, Oranjewoud, 2022 Kunstmuseum Den Haag

Tentoonstelling 'Paula Rego', Kunstmuseum Den Haag, 2021-2022
Limburgs Museum

'De Vergeten Prinsessen van Thorn', Limburgs Museum, Venlo, 2021-2022 Van Gogh Museum

Eerste begunstiger 'Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse', Van Gogh Museum, Amsterdam, 2020-2023
Frans Hals Museum

Tentoonstelling 'Thuis bij Jordaens', Frans Hals Museum, 2021-2022 Museum Paul Tetar van Elven

Tentoonstelling 'Thérèse Schwartze. Haar klant was koning', Museum Paul Tetar van Elven, 2021-2022
Museum Volkenkunde

"Azteken. De mens achter de mythe", Museum Volkenkunde Leiden, 2021-2022 Design Museum Den Bosch

'Lucio Fontana - De verovering van de ruimte', Design Museum, Den Bosch, 2021-2022
Van Abbemuseum

'Oog in Oog met Klimt', Van Abbemuseum 2020-2021 Van Gogh Museum

'"Your Loving Vincent." Van Gogh's Greatest Letters', Van Gogh Museum, 2020-2021
Rembrandthuis

'Hansken. Rembrandts Olifant', Museum het Rembrandthuis, 2021 Van Abbemuseum

Parallel Lives, Parallel Aesthetics: Léon Ferrari and Gülsün Karamustafa, Van Abbemuseum, 2021-2022
Vereniging Rembrandt

De kracht van onze Nederlandse collecties, 2019-2021 Museum Catharijneconvent

'Maria Magdalena', Museum Catharijneconvent, 2019-2022
CoBrA Museum Amstelveen

Tentoonstelling 'Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution', Cobra Museum, 2019-2021 Stedelijk Museum Amsterdam

Overzichtstentoonstelling Bruce Nauman, Stedelijk Museum, Amsterdam, 2019-2021
Kunsthal Rotterdam

Calder NOW, Kunsthal Rotterdam, 2020-2022 Centraal Museum

Aankoop 'Granido and Daifilo' (1623) van Dirck van Baburen, Centraal Museum, Utrecht, 2020
Van Gogh Museum & Drents Museum

Aankoop 'Onkruid verbrandende boer' (1883) van Vincent van Gogh, Van Gogh Museum, Amsterdam, 2019-2020 Museum Gouda

Kaarslicht, Museum Gouda, 2020-2022
Teylers Museum

Overzichtstentoonstelling John Constable, Teylers Museum, Haarlem, 2020-2021 Drents Museum

'Frida Kahlo. Viva la Frida - Life and art of Frida Kahlo', Drents Museum, 2020-2022
Scheepvaartmuseum Amsterdam

'Willem van de Velde: Vader & Zoon', Scheepvaartmuseum Amsterdam, 2020-2022 Dordrechts Museum

'In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough - Constable - Turner', Dordrechts Museum, 2020-2022
Beelden aan Zee

'Niki de Saint Phalle aan Zee', Museum Beelden aan Zee, Scheveningen, 2019-2020 Museum Helmond

Lucas van Gassel, Meester van het landschap, Museum Helmond, 2019-2020
EYE Filmmuseum

Francis Alÿs, Eye Filmmuseum, Amsterdam, 2019-2020 Noordbrabants Museum

"Van Goghs Intimi", Noordbrabants Museum, Den Bosch, 2019-2020
Drents Museum

Sprezzatura, Vijftig jaar Italiaanse Schilderkunst 1860-1910, Drents Museum, 2019 Kunstmuseum Den Haag

"Monet. Tuinen van Verbeelding", Kunstmuseum Den Haag, 2019-2020
Rembrandthuis

"Rembrandts Social Network", Het Rembrandthuis Amsterdam, 2018-2019 Stedelijk Museum Schiedam

Hoofdbegunstiger "Manzoni in Holland", Stedelijk Museum Schiedam, 2018-2019
Stedelijk Museum de Lakenhal

De Jonge Rembrandt, Stedelijk Museum De Lakenhal, Leiden, 2019-2020 Keramiekmuseum Princessehof

'Made in Holland: 400 jaar wereldmerk', Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden, 2018-2019
Bonnefanten Museum Maastricht

Eerste begunstiger 'De middeleeuwse beeldsnijder Meester van Elsloo', Bonnefantenmuseum, 2017-2019 Kunsthal Kade & Museum Flehite

Eerste begunstiger "Maestro van Wittel, Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht", 2019
Teylers Museum

Eerste begunstiger "Leonardo da Vinci", Teylers Museum, Haarlem, 2018-2019 Centraal Museum

"Utrecht, Caravaggio en Europa", Centraal Museum, Utrecht, 2018-2019
Frans Hals Museum

"Frans Hals en de Modernen", Frans Hals Museum, 2018-2019 Museum Boijmans van Beuningen

Eerste begunstiger "Pure Rubens", Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam, 2018-2019
Museum de Fundatie

Eerste begunstiger "Giacometti - Chadwick, Facing Fear", Museum de Fundatie, Zwolle, 2018-2019 Design Museum Den Bosch

Eerste begunstiger "Jean Cocteau / Metamorphosis", Design Museum Den Bosch, 2018-2019
Museum Het Valkhof

"Ik, Maria van Gelre", Museum Het Valkhof, 2018-2019 Museum Prinsenhof Delft

Hoofdbegunstiger 'Pieter de Hooch in Delft', Museum Prinsenhof Delft, 2017-2020
Beelden aan Zee

Hoofdbegunstiger Zadkine Aan Zee, Museum Beelden aan Zee, Scheveningen, 2017-2019 Amsterdamse School Museum Het Schip

Eerste begunstiger 'Gaudi in de Amsterdamse School', Museum Het Schip, 2018-2019
Van Gogh Museum

Eerste begunstiger 'Van Gogh & Japan', Van Gogh Museum, Amsterdam, 2018 Museum de Fundatie

Hoofdbegunstiger 'Neo Rauch', Museum De Fundatie, Zwolle, 2017-2018
Museum van Loon

'Ferdinand Bol: Het Huis, De Collectie, De Kunstenaar', Museum van loon, Amsterdam, 2017-2018 Museum Belvédère

Hoofdbegunstiger 'Georgio Morandi en Bologna', Museum Belvédère, 2017-2018
Joods Historisch Museum Amsterdam

'Fauvisme tot Surrealisme, Joodse avant-garde kunst uit Hongarije', Joods Historisch Museum, Amsterdam, 2017 Kröller-Müller Museum & Helene Kröller-Müller Fonds

'Jean Arp - The Poetry of Forms', Kröller-Müller Museum, 2017
Amsterdam Museum & Rembrandthuis

Eerste begunstiger Govert Flinck en Ferdinand Bol, Amsterdam Museum en Museum Het Rembrandthuis, 2017-2018 Rijksmuseum Twenthe

Eerste begunstiger 'De Renaissance in Noord-Italië', Rijksmuseum Twenthe, 2017
Mauritshuis Den Haag

Eerste begunstiger 'Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw', Mauritshuis Den Haag, 2017 Teylers Museum

Eerste begunstiger 'Jean-Antoine Watteau', Teylers Museum, Haarlem, 2017
Hermitage Amsterdam

Eerste begunstiger 'Hollandse Meesters uit de Hermitage', Hermitage Amsterdam, 2017-2018 Stedelijk Museum Amsterdam

Eerste begunstiger 'Jean Tinguely: Machinespektakel', Stedelijk Museum, Amsterdam, 2016-2017
Rembrandthuis

Eerste begunstiger 'De Naakte Waarheid', Rembrandthuis, Amsterdam, 2016 Fries Museum & Turing Toekenning

Hoofdbegunstiger 'Alma-Tadema: klassieke verleiding' ', Fries Museum, Leeuwarden, 2015-2018
Stedelijk Museum Alkmaar & Turing Toekenning

Hoofdbegunstiger 'Vleiend Penseel. Caesar van Everdingen (1616-1678)´, Stedelijk Museum Alkmaar, 2015-2017 Rijksmuseum van Oudheden

Eerste begunstiger 'Nineveh', Rijksmuseum van Oudheden, Leiden, 2017-2018
Museum Volkenkunde & Tropenmuseum Amsterdam

Eerste begunstiger 'Boeddha', Tropenmuseum Amsterdam en Museum Volkenkunde Leiden, 2016-2017 Rijksmuseum Amsterdam

Eerste begunstiger 'Hercules Segers', Rijksmuseum Amsterdam, 2016-2017
Kröller-Müller Museum & Helene Kröller-Müller Fonds

Eerste begunstiger ‘Barbara Hepworth. Sculpture for a Modern World’, Kröller-Müller Museum, 2015-2016 Van Gogh Museum

Munch / Van Gogh expositie, Van Gogh Museum, 2014-2016
Rijksmuseum Amsterdam

Aankoop Jan Asselijn "De doorbraak van de Sint Anthonisdijk", Rijksmuseum Amsterdam, 2015 Kröller-Müller Museum & Helene Kröller-Müller Fonds

Restauratie 'Jardin d'émail', Kröller-Müller Museum, 2015-2016
Stedelijk Museum Amsterdam

'De Oase van Matisse', Stedelijk Museum Amsterdam, 2015 Museum de Fundatie & Rijksmuseum Twenthe

William Turner expositie, Museum de Fundatie en Rijksmuseum Twenthe, 2015-2016
Kunstmuseum Den Haag

Mark Rothko, Kunstmuseum Den Haag, 2014-2015

Zie eventueel ook
Informatie over de overige kunstprojecten van de Turing Foundation
Informatie over de reguliere aanvraagprocecures van de Turing Foundation

top