Switch to English

Projecten in Nepal Nepal
America Leprosy Missions & Leprosy Research Initiative

LEPRA Use of handheld ultrasound for the early detection of leprosy, India en Nepal, 2024-2025
Vroege opsporing van lepra is belangrijk om te zorgen dat de behandeling start voordat de... meer
London School of Hygiene and Tropical Medicine & Leprosy Research Initiative

LEPRA ENLIST Randomised controlled trials of methotrexate in Erythema Nodosum Leprosum, 2016-2025
Erythema Nodosum Leprosum (ENL) is een ernstige en zeer pijnlijke complicatie van... meer
Universitas Gadjah Mada & Leprosy Research Initiative

LEPRA Dapsone Hypersensitivity Syndrome Biomolecular Predictive Test, Papua and Nepal, 2019-2021
De behandeling voor lepra bestaat uit een combinatie van drie verschillende... meer
Zie ook: Bangladesh, Benin, BraziliŽ, Burkina Faso, Cambodja, D.R. Congo, EthiopiŽ, Filippijnen, Ghana, Guinťe, Guinťe Bissau, India, IndonesiŽ, Kameroen, Kenia, Liberia, Madagaskar, Mali, Mozambique, Nederland, Nepal, Niger, Papua, Papua Nieuw Guinea, Sierra Leone, Spanje, Tanzania, Togo
Zie ook landenoverzicht...
-
Projectdetails

America Leprosy MissionsLeprosy Research Initiative Use of handheld ultrasound for the early detection of leprosy, India en Nepal, 2024-2025
Vroege opsporing van lepra is belangrijk om te zorgen dat de behandeling start voordat de ziekte zich verder ontwikkelt en anderen besmet. Leprasymptomen worden nu vaak "met hand en oog" vastgesteld. Echografie geeft een snelle en accuratere uitkomst en is goedkoop, maar vereiste grote apparaten die lang niet overal beschikbaar zijn.

American Leprosy Missions onderzoekt of een recent ontwikkeld draagbaar echografieapparaat even accuraat lepra-symptomen kan detecteren (en mogelijk ook veranderingen kan detecteren na behandeling).

De Turing Foundation draagt € 57.974 bij aan dit project (waarvan € 36,699 in 2024). De Leprosy Research Initiative (LRI) draagt eenzelfde bedrag bij.

Zie ook:
      America Leprosy Missions: andere projecten
      Leprosy Research Initiative: andere projecten
      Andere projecten in India

Use of handheld ultrasound for the early detection of leprosy, India en Nepal
Use of handheld ultrasound for the early detection of leprosy, India en NepalLondon School of Hygiene and Tropical MedicineLeprosy Research Initiative ENLIST Randomised controlled trials of methotrexate in Erythema Nodosum Leprosum, 2016-2025
Erythema Nodosum Leprosum (ENL) is een ernstige en zeer pijnlijke complicatie van lepra. Het is vaak chronisch en veroorzaakt ernstige morbiditeit die niet alleen de huid maar ook botten, gewrichten, ogen, zenuwen, testes en nieren aantasten. Er is een effectieve behandeling voor ENL, maar de kosten en bijwerkingen daarvan zijn aanzienlijk, en het is in veel lepra-endemische landen niet beschikbaar.

Methotrexaat is goedkoop en wordt sinds de jaren 1950 wereldwijd gebruikt voor veel voorkomende aandoeningen zoals psoriasis. Er zijn aanwijzingen dat dit medicijn effectief is als alternatief voor prednisolon (de meest gebruikte corticosteroÔde behandeling voor ENL). De London School of Hygiene and Tropical Medicine wil dit bevestigen door patiŽnten met ENL in Bangladesh, BraziliŽ, EthiopiŽ, India, IndonesiŽ, Nepal en de Filippijnen uit te nodigen om deel te nemen aan een onderzoek, waarbij sommige patienten methotrexaat, en andere patienten prednisolon toegediend krijgen.

De Turing Foundation draagt € 350.000 bij aan dit onderzoek (waarvan € 25.000 in 2023).

Update januari 2024: In 2023 zijn in Nepal en India de eerste patiŽnten gerekruteerd. In IndonesiŽ hebben voorbereidende activiteiten plaatsgevonden. Voor Bangladesh en EthiopiŽ is een invoervergunning aangevraagd. Zodra goedkeuring is ontvangen, kunnen de medicijnen verscheept worden en kan ook daar gestart worden met het rekruteren van patiŽnten.

Zie ook:
      Leprosy Research Initiative: andere projecten
      Andere projecten in BraziliŽ
      Andere projecten in EthiopiŽ
      Andere projecten in India
      Andere projecten in IndonesiŽ
      Andere projecten in Bangladesh
      Andere projecten in Filippijnen

Randomised controlled trials of methotrexate in Erythema Nodosum Leprosum
Randomised controlled trials of methotrexate in Erythema Nodosum LeprosumUniversitas Gadjah MadaLeprosy Research Initiative Dapsone Hypersensitivity Syndrome Biomolecular Predictive Test, Papua and Nepal, 2019-2021
De behandeling voor lepra bestaat uit een combinatie van drie verschillende medicijnen: dapsone, rifampicin en clofazimine. Mensen met een dapsone allergie ontwikkelen het zogenaamde dapsone hypersensitiviteits syndroom (DHS). DHS gaat gepaard met huidafwijkingen en orgaanfalen en ongeveer 10% van de DHS patiŽnten overlijdt hieraan. De hoogste prevalentie wordt gevonden in Oost AziŽ. In eerdere studies is een genetische mutatie gevonden die een sterk verhoogd risico geeft op DHS. Deze studie onderzoekt het gebruik van een screening test die kan bepalen of iemand de genetische mutatie heeft. De leprapatiŽnten met een positieve testuitslag ontvangen geen dapsone, waardoor het aantal DHS gevallen zal verminderen.

De Turing Foundation draagt € 76.661 bij aan dit project van het Universitas Gadjah Mada (waarvan € 24.000 in 2021). Het Leprosy Research Initiative draagt een gelijk bedrag bij.

Update december 2022: In totaal zijn in Papua reeds 153 patiŽnten van de beoogde 310 gerekruteerd. Het onderzoek is niet vertraagd door de COVID-19 pandemie, maar de follow-up momenten vinden wel op een later moment plaats. Voor de studie in Nepal is inmiddels ethische goedkeuring verkregen; in juni is gestart met de patiŽntrekrutering. In totaal zijn er tot nu toe 77 patiŽnten gerekruteerd - 25% van het totaal beoogde aantal.

Zie ook:
      Leprosy Research Initiative: andere projecten
      Andere projecten in Papua
      Andere projecten in Nederland

Dapsone Hypersensitivity Syndrome Biomolecular Predictive Test, Papua and Nepal
Dapsone Hypersensitivity Syndrome Biomolecular Predictive Test, Papua and Nepal
top