Switch to English

De Eerste Turing Gedichtenwedstrijd 2009
Hoofdprijs: Gerwin van der Werf
De hoofdprijs van € 10.000,- werd gewonnen door Gerwin van der Werf met het gedicht Misbruik. Het gedicht wordt bovendien gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Zoals een haan een ei legt" met een voorwoord van Gerrit Komrij, en de auteur mag bij Uitgeverij Augustus een manuscript indienen dat in overweging zal worden genomen voor publicatie.

Gerwin van der Werf neemt de hoofdprijs in ontvangst van Gerrit Komrij

Misbruik

Met de pen roer ik mijn koffie
met de schaar krab ik mijn kop
met een mouw veeg ik mijn snot weg
dweil met mijn sok een melkvlek op

Mijn nagel drukt in ’t tafelblad
een diepe kloof groeit daar gestaag
woorden weeg ik met het vreten
dat retour komt uit mijn maag

Met mijn tanden bijt ik splinters
uit de poten van mijn stoel
uit mijn tenen vloek ik psalmen
tot ik er niets meer bij voel

Zelfhaat weeg ik bij het opstaan
in jouw levenloze blik
woede meet ik met mijn knokkels
en mijn schaamte met mijn pik

Licht verpulver ik met vuurwerk
herrie met een spijkerboor
waanzin smoor ik in mijn verzen
waar zijn die dingen anders voor?

Zie ook:
Bespreking van het gedicht 'Misbruik' door Gerrit Komrij

Gerwin van der Werf (1969) is musicoloog en docent muziek op een middelbare school. Hij componeert en arrangeert voor diverse ensembles en bezettingen. Met zijn verhalen won hij verschillende schrijfwedstrijden, waaronder die van de Volkskrant en Trouw. In maart 2010 verschijnt zijn debuutroman "Gewapende Man".

Zie ook:
Gerwin van der Werf website
Gerwin van der Werf blog
Tweede prijs: René Guljé
De tweede prijs van € 2.000,- werd gewonnen door René Guljé uit Utrecht met het gedicht De Mirandabad 1954. Het gedicht wordt bovendien gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Zoals een haan een ei legt" met een voorwoord van Gerrit Komrij, en de auteur mag bij Uitgeverij Augustus een manuscript indienen dat in overweging zal worden genomen voor publicatie.

René Guljé neemt de tweede prijs in ontvangst van Ramsey Nasr

De Mirandabad 1954

Vannacht liet ik mij weer beklemmen
door zuurjood, Vana, Riedel en bus E.
Het pijpenkrullenmeisje nam me mee
om heel ver weg te leren zwemmen.

De baders staan als slachtvee in de rij
- op woensdag is het stuiverdag -
te wachten tot zij door de beugel kunnen.
Hier doet men alles wat niet mag.

Het vleesmes van de angst steekt in mijn badtas.
In dit spookhuis met wel honderd deuren
kan weet ik wat en nog veel meer gebeuren:
er liggen nu al dode mensen in het gras.
Dus wijk ik geen seconde van haar zij:
ik hoor bij haar, zij past op mij.

René Guljé is Trouwambtenaar (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) voor de Gemeente Utrecht.

Zie ook:
Bespreking van het gedicht 'De Mirandabad 1954' door Gerrit Komrij

Derde prijs: Dennis Gaens
De derde prijs van € 500,- werd gewonnen door Dennis Gaens uit Ooij met het gedicht Let them eat cake. Het gedicht wordt bovendien gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Zoals een haan een ei legt" met een voorwoord van Gerrit Komrij, en de auteur mag bij Uitgeverij Augustus een manuscript indienen dat in overweging zal worden genomen voor publicatie.

Dennis Gaens neemt de derde prijs in ontvangst van Alexander Ribbink

Let them eat cake

Ouders praten met andere ouders; aan hun handen kinderen
die de tijd meten in plakkerigheid en ongeduldig hun vingers
uitstrekken naar de volgende attractie.

     Mijn vingertoppen jeuken.

Bij de botsauto's draait Danny sjekkies met één hand. Met de
andere houdt hij zich in evenwicht op de bumper van een auto
waarin een meisje van zestien zit. Aan zijn lippen hangen
stukjes vloei die geen speeksel kan losweken.

     Er worden constant muntjes in de grijpers gegooid.

De ogen van de draaimolenpaarden blijven je volgen, waar je
ook naartoe gaat. Jongetjes in vluchtauto's toeteren vergeefs
achter ronddraaiende koffiekopjes. Even verder wil een
vliegtuig niet opstijgen en staakt de piloot zijn pogingen na een
vooraf overeengekomen aantal rondjes.

     Om hier te overleven moet je kleurenblind worden.

Er komt een dag dat iedereen een standpunt in moet nemen;
een dat veilig, noch politiek, noch populair is. Omdat het moet.

Ik zoek iets schoons om suikerspinnen mee te roeren.

Dennis Gaens (1982) schrijft proza en poëzie. Vanaf januari 2011 is hij stadsdichter van Nijmegen. Daarnaast is hij programmamaker bij De Wintertuin en speelde hij een tijdje hoofdredacteur bij literair tijdschrift Op Ruwe Planken. Hij droeg voor op o.a. Dichters in de Prinsentuin, De Affaire, Onbederf´lijk Vers, het Wintertuinfestival en Lowlands. Hij kookt graag pasta en drinkt zijn koffie zwart en sterk. Onlangs verscheen zijn debuut ik en mijn mensen bij Uitgeverij Van Gennep.

Zie ook:
Bespreking van het gedicht 'Let them eat cake' door Gerrit Komrij
Dennis heeft al contract over eerste dichtbundel (Gelderlander)
Website van Dennis Gaens


4e tot en met 10e prijs
De gedeelde 4e tot en met 10e prijs, elk goed voor €100, gratis lidmaatschap van de Poëzieclub, een gratis abonnement op het poëzietijdschrift Awater, en publicatie in de bloemlezing "Dansen op de maat van het ogenblik". Deze dichters worden bovendien uitgenodigd om een manuscript in te dienen bij uitgeverij Augustus. Op alfabetische volgorde: Zie ook de Turing Gedichtenwedstrijd Hall of Fame.

De 11e tot en met 20e prijs
De gedeelde 11e tot en met 20e prijs, elk goed voor een gratis lidmaatschap van de Poëzieclub, een gratis abonnement op het poëzietijdschrift Awater, en publicatie in de bloemlezing "Dansen op de maat van het ogenblik". Op alfabetische volgorde: Zie ook de Turing Gedichtenwedstrijd Hall of Fame.
21e tot en met 100e prijs
Op alfabetische volgorde: Aad Zaat - N.N.; Alda van Tongeren - Duinhuis; Anje Gnodde - Tulp; Anke van der Kind - Zondag; Anna Nieuwenhuis - Vijf tellen; Anne E. Karelse - oplichten; Anne van de Goor - Schoolbus; Arjan Keene - Papilio Domestica; Arnold Thoben - Een tik van Hogerhand; Astrid Standhardt - Stuk verdriet; Bart Boom - Dilemma; Cees Noordhoek - Mars; Dore van Halder (2x) - Herinneringen / Ongeboren; Eddy Warmerdam - Waarland; Edwin Witte - Rode schoenen achter de heg; Elisabeth Lockhorn (2x) - Slotval / Zeevader; Eric Wisse - Draadloos; Ernie Kuijer - Hinkelen; Erwin Wijman - Siemens; Essa Mana - Coma; Fleur Bourgonje - Bladgoud, staal; Frank van Lierde - De bourgeois blues; Geertruud Otten (2x) - Rijke namiddagen / Solange; Gerard Vromen - Geschiedenis herhaalt zich niet; Gert J. Peelen - Herinnerd beeld; Gert Pieter van Motman - Wounded Knee; Harry J.M. Kleinhoven - Herfst bladert torenhoog in de schulden; Iris Drenth - Je vroeg mij; Jaap Lemereis - verlegenheid; Jacobus Bos - Anatomische les; Jan Borst - Beleving; Jan Huizing - mohammed; Jan Ketelaar - Van een man die dacht; Jan Loogman - Onzeker uur; Jan-Paul Rosenberg - De peniskoker van Nomad of Un blanc cassé; Jantine Dijkstra - Ik ben een roos; Joep Kruijver - de zesde dag; Joke Pas - Het manke schuilen I; Joop van Duin - De zomer wil niet; Jori Stam - poeëzie in wording; Jos Wintels - De pianostemmer; Josee Algra - Hoeksteen; Josef Moshe - Apeucalyptus; Judith Winnen - Want ik heb je lief; Lidy Peters - De overbuurvrouw klopt haar stofdoek uit; Maaike Klaster - Opgerold, rolmopsig,; Maarten van Doremalen - Stiltecoupé; Marieke Schuiling - Lethe; Martin Smith - Metamorfose; Martine Meijer - schrijven in het zand; Mary Heylema - onder bladeren; Mats Teeuw - Nachrgroeve; May Verheyen - Wang; Onno Kosters - Verveling; Paul Gellings - Rijksmuseum; Paul Rood - Het waterhoentje; Peter Seij - man zijn; Peter van Driel - Egeltjespech; Petra Kottman - Librido; Piet-Hein Zijl - ogenneuk; Pieter-Jos van Kampen - De kroning; Reinier de Rooie - Aan mijn criticus; Rene Gijsel - De omgeving van L. in 1947; Robin Veen - Jeugd; Rona Tammer - Het raam; Ruud van der Aa - Echo's van popcorn; Sander Tulp - Over een verliefdheid; Tijs van Bragt - Jehova; W. Werts - Southhampton; Willem Bongers - een vogel een boom; Willem Thies - Parade; Willem van de Woestijne (2x) - Dode nummer honderdtien / Rit met de streekbus; Willemien Mensinga - Nova Zembla; Yesler Kuilman - Stad aan zee; Yvonne Mulder - Het laatste woord

Zie ook de Turing Gedichtenwedstrijd Hall of Fame.

De wedstrijd
De 100 beste gedichten zijn gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Zoals een haan een ei legt", met een voorwoord van Gerrit Komrij.

Zoals Een Haan Een Ei Legt

De auteurs van de beste 10 gedichten werden uitgenodigd door Uitgeverij Augustus om een manuscript in te dienen voor mogelijke publicatie.

In het Radio-1 programma Met Het Oog Op Morgen werd weken lang een selectie van winnende gedichten voorgelezen en besproken.

Alle dichters bleven gedurende het gehele beoordelingsproces anoniem. De jury bestond uit Gerrit Komrij (voorzitter), DJ Giel Beelen, korte verhalen schrijfster Sanneke van Hassel, Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink, en dichter Vrouwkje Tuinman.

Sanneke van Hassel
Sanneke van Hassel
Giel Beelen
Giel Beelen
Gerrit Komrij
Gerrit Komrij
Vrouwkje Tuinman
Vrouwkje Tuinman
Alexander Ribbink
Alexander Ribbink

De Nationale Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr is ambassadeur van de wedstrijd.

Ramsey Nasr
Ramsey Nasr, ambassadeur
Ramsey Nasr is sinds 2009 Dichter des Vaderlands.
Naast dichter en schrijver is hij ook
acteur en regisseur en heeft voor zijn werk
meerdere literaire en toneelprijzen gewonnen.


De volgende editie
De bloemlezingen
Overige informatie

top